YENİ KAYIT

*

*

*

*

*

*

PAROLANIZIMI UNUTTUNUZ?

*

  YAŞLILARDA İŞİTME KAYBI TEDAVİSİ


 

Yetişkinlerde işitme kaybının nedenleri  

İnsanlar yaşlandıkça, tüm organları da yaşlanır ve pek tabi işitme organı da zayıflar ve işitme fonksiyonu devamlı olarak zayıflar. Yaşlanmaya bağlı olarak gelişen işitme duyusunun kaybına tıp dilinde  “ Presbiakuzi “ denmektedir. Çok fazla karşılaşılan bu işitme fonksiyonu zayıflamasının üç temel nedeni vardır.

  • Kulak içinde ve kulağa giden damarların yaşlanma nedeni ile eskisi gibi vazife yapamaması ve kan taşıyamaması.
  • İşitmi sinirlerinin özelliklerini yitirmeleri.
  • Beyinde bulunan işitme merkezinin eskisi gibi çalışamaması ve özeliğini yitirmesi.

Yaşlıların işitme yeteneklerinin kaybının iki nedeni olabilir. Bunlardan birincisi organik nedenle, ikincisi ise psikolojik nedenler. Yapılan araştırmalarda yaşlı kadınların duyma yeteneklerini, yaşlı erkeklere oranla daha fazla korudukları anlaşılmıştır. Yine yapılan araştırmalarda ilerleyşen yaşlarda işitme fonksiyonunun kaybının nedenleri arasında

  • Küçük yaşlarda geçirilen orta kulak iltihapları veya orta kulak operasyonları ilerleyen yaşlarda duyma kaybına yol açabilmektedir
  • Daha önceden kullanılmış bazı ilaçların ilerleyen yıllarda ve yaşlılık evrelerinde işitme kaybına yol açtığı bilinmektedir.
  • İşitme kaybının bazı fiziksel nedenlerle oluşması ve bu rahatsızlığın farkına varılamaması nedeni ile tedavide geç kalınmış olması.

İlerleyen yaş nedeni ile işitme kaybı ile birlikte kulak çınlaması da ortaya çıkmaktadır. Bu çınlamanın ve işitme kayıplarının nedenleri mutlaka iyi araştırılmalı, Fizik Tedavi uzmanı,  kalp ve nöroloji uzmanı tarafından detaylı olarak muayene edilmelidir.

Tedavi

Yaşlılarda işitme fonksiyon kaybının önüne geçmek için yapılması gereken ilk ve en önemli iş mutlaka bir KBB uzmanına muayene ettirmek olmalıdır. KBB uzmanı tarafından kulakta oluşan kulak kiri (buşon) temizlenerek kulak yolunun açılması ve kulak yolunun aspirasyon yöntemi ile temizliği yapılır.
Yaşlılardaki işitme kaybının oranı odyolojik olarak tespit edilir ve değerlendirilir. Yapılan test ve değerlendirme sonrası çıkacak olan sonucu göre yaşlı hastanın duyma yetisini iyileştirmek için rehabilitasyona alınacaktır.

Yapılan kontrolün sonucuna göre yapılacak bir diğer tedavi ise yaşlı hastaya işitme cihazı takılması olabilir. Burada dikkat edilmesi gereken konu yaşlı hastamızın kendisine işitme cihazı takması gerektiği söylendiğinde yapacağı itirazı doğru bir şekilde karşılamak ve işitme cihazının yaşam kalitesini artıracağı hususunu iyi anlatabilmektir.

TOP