YENİ KAYIT

*

*

*

*

*

*

PAROLANIZIMI UNUTTUNUZ?

*

KULAK ÇINLAMASI TEDAVİSİ

 

 

Kulak çınlamanız artık sizi iyiden iyiye etkilemeye başlamışsa hiç vakit kaybetmeden KBB uzmanına başvurmalısınız.Kulak çınlamasının onlarca nedeni vardır ve net bir tanı konulması için çeşitli tetkikler gerekir. Devamlılık kazanan kulak çınlaması için, öncelikle hastanın öyküsü ve muayene bulguları çok önemlidir. Yapılacak işitme testleri ve MR gibi radyolojik testler ve ABR, yani beyin sapı uyarılmış potansiyellerinin ölçümü, tanı konulması için kritik görev üstlenir. Bu taramalardan sonra çınlamayı ortadan kaldırabilecek bir hastalık saptanır. Ardından kulak çınlaması tedavisi başlar.

Kulak çınlaması nasıl geçer?

Klasik tedavilerle kulak çınlaması tedavisi her ne kadar sınırlı kalsa, ilaçlar verimli sonuç vermese de son gelişen tedaviler ve tıptaki yenilikler bu tabuyu yıkmıştır. Yıllar önce doktorların 'bununla yaşamayı öğren,' dediği kulak çınlaması son yıllarda tedavi edilebilir hastalıklar içine girdi. Peki, kulak çınlaması diğer ismiyle Tinnitus tedavisi için geçmişten bu yana kullanılan bilimsel yöntemler neler? Kulak çınlamasına çare olan yöntemleri aşağıda kısaca sıraladık: Klasik ilaç tedavisi

Yıllar öncesinde çokça kullanılan ilaç tedavisi son yıllarda pek karşımıza çıkmayan bir yöntem. Konu ile ilgili ilaç çalışmaları devam etse de hali hazırdakki ilaçlar sonuç vermediği için bu yöntem şu an kullanılmamaktadır.

İşitme cihazları

İşitme cihazları hem duyma zorluğu çeken bireylerde duyma problemini çözer hem de kulak çınlamasını giderebilir. İşitme cihazları genel olarak ortamdaki sesleri yükselterek kulağa aktarır. Bu da tinnitus hastasının seslere odaklanmasını sağlarken, daha fazla duyabildiği için stresini azaltır. Stres ile kulak çınlamasının dolaylı bir ilişkisi olması nedeniyle de stres azaldıkça kulak çınlaması da yok olur.

Maskeleyiciler

İşitme cihazı görünümünde olan maskeleyiciler, duyma kaybı olmayan kişiler içindir. Ses yükseltme fonksiyonları olmayan maskeleyiciler, kısık bir uğultu sesi çıkararak bireyin dikkatini çınlama sesinden uzaklaştırır. Bir anlamda geçici olarak sesi baskılarlar. Bu teknik popülaritesini son zamanlarda yitirdi ve bu yöntemin yerini işitme cihazlarına entegre edilen maskeleyiciler aldı.

Maskeleyici özellikli işitme cihazları

Maskeleyici özellikli işitme cihazları, kulak çınlaması ile birlikte işitme kaybı olan bireyler için etkin çözüm yöntemidir. Maskeleyici özelliği olmayan işitme cihazları yalnızca ortam seslerini artırır. Dolayısıyla sessiz ortamlarda kulak çınlamasına herhangi bir etkileri görülmez. Maskeleyici entegreli işitme cihazı ise sessiz ortamlarda, yumuşak bir ses üreterek, hem daha iyi duymayı sağlar hem de tinnitusu azaltmayı başarır. Kulak çınlaması bu cihaz takıldıktan sonra kaybolur.

 
TOP